Rijopleiding in stappen (RIS)

Wat is de RIS?


De rijopleiding in stappen (RIS) is een gestructureerde methode waarbij je rijopleiding wordt opgedeeld in 4 modules. Binnen elke module doorloop je diverse onderdelen, deze onderdelen noemen we scripts. De diverse scripts worden middels deelhandelingen aangeleerd, zodat je gemakkelijker de verschillende onderdelen leert beheersen. In totaal doorloop je 46 stappen (scripts), welke verdeeld zijn over de vier modules. Elke module wordt aan het eind getoetst om te zien of je alles goed beheerst.


De 4 modules


Tijdens je rijopleiding doorloop je de volgende modules:

  • Module 1: Voertuigbediening en voertuigbeheersing
  • Module 2: Eenvoudige verkeerssituaties
  • Module 3: Complexe verkeerssituaties
  • Module 4: Veilig en verantwoord rijden

De toetsen van module 1 en 2 worden afgenomen door je eigen instructeur. De moduletoetsen 3 en 4 worden afgenomen door een examinator van het CBR. De afsluitende toets van module 3 noemen we vaak de TTT. De laatste toets (module 4) is eigenlijk je praktijkexamen, je gaat afrijden bij het CBR.


RIS in de praktijk


De rijlessen bij de RIS opleiding zijn anders t.o.v. een reguliere (niet RIS) rijles. Dat komt omdat je bij de RIS een praktijkboek gebruikt waar de diverse scripts in staan. Ook wordt er in de RIS opleiding gebruik gemaakt van een bijbehorende vorderingenkaart, waardoor je heel overzichtelijk ziet hoe je ervoor staat. De RIS methode maakt gebruik van huiswerk, waardoor jij je rijles thuis kunt voorbereiden.

Omdat wij alle scripts en bijbehorende filmpjes en/of animaties hebben verwerkt in PlanGo, kun je via de app ook in de trein of bus je lesvoorbereiding doen (mits je over een internetverbinding beschikt). Dit heeft als voordeel dat je instructeur niet elk script van begin tot eind hoeft uit te leggen, hierdoor blijft er meer tijd over om het script aan te leren.


Praktijkexamen


Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS drie deeltoetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na elke toets precies waar je nog extra op moet letten en extra aan moet werken. Dit zorgt voor een optimale voorbereiding.

Tijdens je TTT kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Dit heeft als voordeel dat je tijdens je eerste examen geen bijzondere verrichtingen meer hoeft te doen.

Ik wil meer informatie.